Kirkeparken - konsert - 15.05.24 - bakgrunn

Er du glad i marsjer?

Kirkeparken - konsert - 15.05.24 - annonse
Er du glad i marsjer?
Da ønsker vi deg velkommen til konsert i Kirkeparken i Fredrikstad.

Onsdag 15. mai 2024 kl. 18.00

Programm:
1. Vårlyst – Oscar Borg / Jan Eriksen
Oscar Borg var norsk komponist og dirigent. Han spilte en nøkkelrolle i musikklivet i Halden rundt 1900-tallet og var en av Norges fremste komponister for blåseorkester. Han er mest kjent for sine marsjer for korps og har fått mange æresbevisninger både i Norge, Sverige og Amerika.
2. Norsk frihetsmarsj – Sigurd Sjøberg
Sigurd Sjøberg var en landskjent komponist og dirigent, og han mottok Norges Musikkorps Forbunds høyeste utmerkelse. Han hadde en lang karriere og ledet blant annet Trara skolekorps og Fredrikstad storband. Dette er en stolt og heroisk marsj som ble skrevet i forbindelse med markeringen av Frigjøringsjubileet i 1995.
3. Drømmedame – Hans Petter Aaserud / Johnny Andresen
Hans Petter Aaserud er en norsk musiker, gitarist og sanger. Han er best kjent som vokalist i bandet Trang Fødsel, som ble dannet i 1992. Aaserud har også samarbeidet med flere andre norske artister og spiller også i bandet Mulle Miktor. Drømmedame handler om å være på vakt når noen viser frem den siste dama de har hatt med seg hjem.
4. Bruremarsj fra Lødingen – Trad. / Idar Torskangerpoll
Bruremarsj fra Lødingen er en vakker tradisjonell melodi som ofte brukes i bryllupsseremonier. Den er spesielt kjent gjennom artisten Halvdan Sivertsen, som har fremført den med egne tekster. Melodien i seg selv er imidlertid en gammel norsk folketone.Komponisten Idar Torskangerpoll har arrangert denne bruremarsjen for brassband og konsertkorps.
5. Kronprins Olavs marsch – Johannes Hansen / Jan Eriksen
Kronprins Olavs Marsch ble skrevet av den norske orkesterkomponisten Johannes Hanssen. Marsjen ble opprinnelig komponert til ære for daværende Kronprins Olav på hans treårsdag i 1906. Den ble først arrangert for janitsjarbesetning, men er nå instrumentert for dagens moderne besetning av Jan Eriksen.
6. Halling – Edvard Grieg / Lars Erik Gudim
Dette arrangementet tar utgangspunkt i Edvard Griegs komposisjon “Halling” fra hans samling “Lyriske stykker, op. 47” for klaver solo. Lars Erik Gudim har tilpasset denne hallingen for janitsjarbesetning. Den er en flott kombinasjon av tradisjonell folketone og Griegs karakteristiske stil.
7. Der det er vann, er det båter – Egil Monn-Iversen / Lars Erik Gudim
Musikken ble skrevet til Operasjon sjøsprøyt (1964) som er en av de klassiske humorfilmene med musikk av Egil Monn-Iversen og med The Monn Keys i hovedrollene. Lars Erik Gudim er trombonist, komponist, arrangør og bandleder fra Sarpsborg. Siden høsten 2003 har han vært ansatt som fast arrangør for forsvarets fem profesjonelle militærkorps.
8. Valdresmarsj – Johannes Hansen
Dette er en av Norges mest kjente marsjer. Den ble i januar 2018 kåret til Norges nasjonalmarsj.
Under et besøk på Helgelandsmoen sommeren 1901 hørte Johannes Hanssen Valdres bataljons (senere Vestopplandske infanteriregiment nr. 6) kjenningssignal. Bataljonen hadde på den tiden ingen egen marsj, så Hanssen skrev derfor “Valdres-marsj”. Marsjen ble oppbygd fra bataljonens kjenningssignal og en halling inspirert av en slått. I 1904 ble den første gang oppført med 2. brigades musikkorps, der Hanssen selv spilte tenorhorn. Før andre verdenskrig var marsjen også utgitt for klaver, og Hanssen hadde skrevet et arrangement for Radioorkesteret (forløperen til Kringkastingsorkestret). Valdresmarsjen har et karakteristisk kjenningssignal, som opprinnelig var skrevet for ess-kornett, men som oftest blir spilt på klarinett i dag. Marsjen bruker også en monoton bassfigur i trio-delen, som gir den et folketonepreg. Denne versjonen for korps ble skrevet av Johannes Hanssen i 1954, hele 50 år etter at marsjen først ble framført.
Valdresmarsjen er virkelig en perle i norsk musikkhistorie, og den har flere ganger vunnet førstepris i uoffisielle kåringer av “verdens beste marsj”!
9. Landlov – Øyvind Strand
Marsjen er komponert på bestilling fra Kongelige Norske Marines Musikkorps i forbindelse med korpssjef Truls Sanakers avskjedskonsert i 2017. Marsjen er komponert med det for øyet at Truls Sanaker går fra en militær kommandantstilling og over i det sivile liv som festspilldirektør i Vestfold.
10. Holmenkollmarsj – Allan Johanson / Idar Torskangerpoll
er en norsk marsj komponert av Allan Johanson. Denne flotte marsjen ble til etter at Johanson hadde vært til stede på sitt første hopprenn i den berømte Holmenkollbakken. Han mente at et så storslått arrangement fortjente sin egen musikalske hyllest. Marsjen er tilegnet daværende kronprins Olav, som senere selv deltok i hopprennet i Holmenkollen i 1922 og 1923. Allan Johanson skrev mange verk, men er mest kjent for nettopp Holmenkollmarsjen. Marsjen ble utgitt på noter for piano på Skandinavisk Musikkforlag i København. Et interessant faktum er at Johanson var kun 17–18 år gammel da han skrev marsjen, og til tross for at han var totalt ukjent, fikk han en dansk forlegger til å si ja til utgivelsen. Marsjen ble også innspilt på plate både i Tyskland og i London.